Luftpistol eller softgun – hvilken skal du vælge?

Hvis du vil vide, om det er en luftpistol eller en softgun, som du skal vælge for at udleve din hobby, så læs mere her.

Pistoler associeres ofte med action og magt. Det er noget, som de færreste bruger i hverdagen, men noget som de fleste går og drømmer om at prøve. Når først man har prøvet det, så er det svært at lægge den fra sig igen.

Hvis du aldrig har prøvet at skyde med en pistol, eller du har prøvet det og nu gerne vil gøre en hobby ud af det, så kan du opsøge dit lokale skydetelt eller skydebane og få lov til at give den gas med pistolerne lige så meget, som du har lyst til.

Luftpistolen – Hvad gør den?

Luftpistolen er netop en pistol, der bruges i henholdsvis skydeteltet eller på skydebanen, men den er også oplagt til jægeren, der vil træne sin træfsikkerheder.

En luftpistol affyrer projektilet ved hjælp af sammenpresset luft – deraf navnet. Alt efter størrelsen og formen på projektilet vil du opleve, at hastigheden og træfsikkerheden varierer. Projektilet afgøres delvist af våbnet, da de to ting skal passe sammen. Grundlæggende skelner man mellem tre typer hagl: standard-hagl, runde kugler eller små pile. Kaliberen på luftpistolen angiver den størrelse hagl, som luftpistolen kan skyde med.

Luftpistoler kan bruges til både professionelt brug, men nogle vælger også at købe en pistol, der mere eller mindre kan betragtes som legetøj (dog med måde). Alt efter hvilket formål, som din pistol skal have, så findes der forskellige luftpistoler, og du kan med fordele undersøge forskellene på de forskellige typer.

Hvis du udelukkende påtænker at bruge din pistol som legetøj, er det dog måske i stedet en softgun, som du skal have fat i.

Genladning af luftpistol

Softgun – Hvad får du her?

En softgun er en pistol, der skyder med plastik, men ligner en tro kopi af et ægte skydevåben. Dette er årsagen til, at du ikke må bære en softgun i offentligheden, og først må købe en som 18-årig. Softguns er formet efter rigtige skydevåben, og du kan altså få en, der ligner lige netop det skydevåben, som du drømmer om at holde.

Det findes forskellige typer softguns: Den manuelle, der manuelt skal lades efter skud af en kugle. Den gasdrevne, der drives af gas. Og den elektriske, hvis batteridrevne motor producere et lufttryk, der affyrer kuglerne.

En typisk softgun pistol model

Forskellen på Luftpistoler og softguns

Luftpistoler og softguns kan måske godt lyde som om, de minder om hinanden, men i virkeligheden er der nogle væsentlige forskelle og begge har fordele og ulemper.

Fordele ved Luftpistoler

  • Kan bruges både på hobbyplan og professionelt
  • Kan bruges til at forbedre træfsikkerhed

Ulemper ved luftpistoler

  • Brugerens viden om luftpistoler og hagl bør være mere udstrakt, da det kræver en forståelse af våbenet.

En typisk luftpistol

Fordele ved softguns

  • Kan bruges som legetøj (igen med måde)
  • Ligner i høj grad ægte skydevåben, men skyder kun med plastikugler

Ulemper ved softguns

  • Uegnet til professionelt brug i langt de fleste sammenhænge

Softgun i den berømte Glock model

Grundlæggende set kan luftpistolen betragtes som det skydevåben, der passer bedst til dig, hvis du er ude efter et skydevåben, hvor du kan sætte dig ind i information angående hagl og forskellige pistoler, samt hvis du er jæger og gerne vil øge din træfsikkerhed. Softguns er til dig, der vil have et hurtigt pust af action i din hverdag.

Det skal lige nævnes, at du ikke må benytte et luftvåben, der ikke kræver våbentilladelse, i forbindelse med jagt. Skal du bruge luftvåbnet til jagt, kræver det våbentilladelse, såvel som jagttegn.

Vil du have en luftpistol?