Luftgevær – Få oversigten her
Der er mange måder, hvor du kan få tiden til at gå med noget sjovt. Skydning med et luftgevær kan sagtens være en af måderne.
Det kan både være sjovt og udfordrende, så du får tiden til at flyve. Du kan både skyde for sjov eller forsøge dig med konkurrencer. Uanset hvad får du her mulighed for mange timers underholdning samt læring.
Her får du en oversigt over flotte luftgeværer, som du nemt kan anskaffe.
Du behøver ikke at have våbentilladelse eller jagttegn for at købe disse modeller, da de enten er 4.5mm eller under.
Baikal MP 513M
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 320 m/s
- Mekanisme: Fjeder
Gamo CFR Whisper IGT
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 305 m/s
- Mekanisme: Gas
Gamo HPA Mi IGT
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 386 m/s
- Mekanisme: Gas
Weihrauch HW 97 K
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 290 m/s
- Mekanisme: Fjeder
RTI Arms The Priest II
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 300 m/s
- Mekanisme: PCP
Diana 350 N-TEC Magnum
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 400 m/s
- Mekanisme: Gas
Gamo Black Maxxim IGT
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 340 m/s
- Mekanisme: Gas
Walther Classus WS
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 240 m/s
- Mekanisme: Fjeder
Zbroia Kozak FC 550
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 320 m/s
- Mekanisme: PCP
Air Arms S510 XS Carbine
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 320 m/s
- Mekanisme: PCP
Diana Mauser K98
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 320 m/s
- Mekanisme: Fjeder
Gamo G-Magnum Jungle
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 380 m/s
- Mekanisme: Fjeder
Weihrauch HW 30S
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 190 m/s
- Mekanisme: Fjeder
Zbroia Hortitsia 450
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 330 m/s
- Mekanisme: PCP
Airgun Technology Vulcan 2
- Kaliber: 4,5mm
- Mundingshastighed: 305 m/s
- Mekanisme: PCP
Typer af luftgeværer
Der findes flere slags luftgeværer, som du kan vælge imellem. Først kigger vi på hvilke størrelser, der findes. Primært er der 3 størrelser:
- 4,5mm
- 5,5mm
- 6,5mm
Her på siden finder du kun modeller på enten 4.5mm eller under, da de ikke kræver nogen former for tilladelser, andet end at du skal være fyldt 18år.
Størrelserne er dog ikke de eneste typer, der findes.
PCP luftgevær
Et PCP luftgevær står for ”Pre-Charged Pneumatic”. Dette betyder at en luftcylinder bruger komprimeret luft til at skyde med. Normalt bliver dette målt i bar, og går som regel til 200 bar.
Det er forskelligt fra model til model, hvor mange skud du kan skyde, når luftcylinderen er fyldt. Det svinger typisk mellem 30-80 skud.
Typen er kendt for ikke at give noget synderligt rekyl, når du skyder. Du kan selv genopfylde luftcylinderen ved hjælp af en håndpumpe eller en godkendt dykkerflaske.
Fjeder luftgevær
Dette er nok den mest kendte type af luftgeværer. Det er ofte denne type, som folk kommer til at tænke på. Generelt set er dette et meget nemt luftvåben at anvende. Det er nemt at håndtere og du behøver ikke at pleje det overdrevet meget.
Ved denne type vil du tit opleve et rekyl.
Netop ved denne slags findes der faktisk to typer, som vi kigger på her. Dette er mest hvordan du lader dit gevær. De to typer har dog til fælles at ved ladning bliver en spændfjeder sat under tryk, og når skuddet afgives bliver luften komprimeret. Herefter bliver haglet sendt ud gennem løbet.
Knæk løb
Metoden du bruger for at lade denne model, er at knække løbet. Herefter indsætter du haglet og løbet føres tilbage til start. Nu er du klar til at skyde.
Når du knækker løbet, kommer spændfjederen under tryk. Ved afgivelse af skud, bliver dette tryk udlignet og den komprimerede luft bliver sendt ud gennem løbet sammen med haglet.
Denne metode er en af de mest almindelige og kendte. Derfor er det også en god måde at begynde din erfaring med luftvåben. Typen er prisvenlig, stabil og nem at anvende.
Mundingshastighed på op til 380m/s.
Fast løb
Princippet minder lidt om knæk løbet, dog med den forskel at du her anvender en ladestang, enten på siden af løbet eller under løbet.
Fremgangsmåden er, at du knækker ladestangen, indsætter haglet i et kammer på overdelen af luftgeværet og fører ladestangen tilbage til start. Hermed er du klar til at skyde.
En meget vigtig ting at få nævnt, er at du aldrig må trykke på aftrækkeren, når ladestangen er knækket. Hermed kan ladestangen finde på at slå tilbage. Dette kan være farligt for både folk og geværet.
Gas luftgevær
Denne metode er stort set ligesom modellerne med fjeder. Forskellen er blot, at kompressionen af luft foregår omvendt ved denne type. Det vil sige, at når du skal til at skyde, er luften allerede komprimeret på forhånd.
Hvilket luftgevær skal du vælge
Det er et meget individuelt spørgsmål, da det ofte kommer an på, hvad luftgeværet skal bruges til. Derfor kan du med fordel gøre op med dig selv, om det skal bruges til blandt andet:
- Jagt
- Sjov/underholdning
- Konkurrence
Det er vigtigt at understrege, at hvis du skal anvende et luftgevær til jagt, skal du selvfølgelig have et gyldigt jagttegn.
Her på siden, finder du dog kun de luftvåben, som ikke kræver nogen tilladelse, kun at du er fyldt 18år. Disse er ikke egnet til jagt.
Du skal også gøre nogle andre overvejelser såsom:
- Larm for omgivelserne
- Dit prisniveau
- Levetid på våbnet
- Tilbehør
- Husk ammunition/hagl
Det dur ikke, at du anskaffer et larmende gevær, hvis naboerne i forvejen ikke er glad for larm.
Overvej hvor mange penge du har lyst til at bruge. Det kan godt koste en del at anskaffe dig et luftgevær. Det hænger godt sammen med levetiden af våbnet. Jo bedre kvalitet, jo længere vil dit våben også holde.
Du skal også gøre dig nogle tanker, om du ønsker tilbehør til dit gevær. Dette kan blandt andet være kikkertsigte, ekstra magasiner og sikkerhedsudstyr. Samtidig skal du huske i dit budget, at det kræver ammunition at skyde med disse luftgeværer.
Regler om luftgeværer
Som tidligere nævnt kræver modellerne på denne side ikke at du har jagttegn eller anden tilladelse. De kræver blot at du er fyldt 18 år. Dette er fordi, de alle er 4.5mm eller under.
Husk at tænke på dine omgivelser. Du kan sagtens skyde hjemme i haven, men husk dog at kigge godt på omgivelserne. Du bør sikre dig at den retning du skyder i, ikke vil være generende for andre, hverken dyr eller mennesker. Det er trods alt ikke legetøj, du skyder med.
Læs mere om de generelle regler her. Disse gør sig gældende for både luftpistoler og luftgeværer.