Hagl til luftgevær

Hagl til luftgevær kommer du ikke udenom, når du skal til at skyde med dit luftgevær. 

Du kan bruge denne tommelfingerregel, når du skal finde hagl. Jo hurtigere dit luftgevær kan skyde, jo tungere hagl skal der bruges. På denne måde får du mulighed for et bedre resultat, når du rammer.

Dit luftgevær er kun så godt, som de hagl du vælger at skyde med. Hvis du har et super godt luftgevær, men nogle dårlige hagl, vil det resultere i et dårligere resultat. Derfor skal haglene svare til det våben, du vælger.

Her finder du forskellige typer af hagl til luftgeværer, samt forskellige mærker. Tag et kig på dem og se hvilke oplysninger, som er skrevet om dem.

Hagl til luftgevær – få mere ud af din hobby

At skyde med luftgevær kan både være en sjov fritidsbeskæftigelse, men kan også være en decideret hobby. For eksempel kan luftgevær anvendes til jagt af for eksempel ringduer og tyrkerduer.

Hvad mange måske ikke tænker over er, at selve haglene spiller en stor rolle, og kan have stor betydning for din glæde ved brugen af dit luftgevær. Her på siden kan du få hjælp til at finde netop de hagl til luftgevær, som passer til dine behov og livsstil.

Hvorfor gode hagl til luftgevær gør en forskel 

Hagl er ikke bare hagl. Der findes i dag en lang række forskellige mærker og typer af hagl til luftgevær, og det kan være svært at vælge, hvis du ikke har så meget erfaring inden for brugen af luftgevær til hobby eller fritid.

Hvis du er helt ny inden for brug af luftgevær, kan du formentlig nøjes med nogle hagl som er ganske standard. Men hvis du for eksempel vil skyde til måls efter en skydeskive eller ting (for eksempel tomme dåser eller flasker), gør det en ret stor forskel, hvilken type hagl du vælger. Samtidig gælder det, at hvis du søger hagl til dit luftgevær for at kunne gå på jagt, skal du ligeledes være kræsen med, hvad du vælger.

Ofte har luftgeværer en hurtigere mundingshastighed end luftpistoler. Derfor kan det af og til være nødvendigt med nogle lidt tungere hagl til dit luftgevær.

Køb de rette hagl til dit luftgevær

Der findes både forskellige typer af hagl og også forskellige størrelser. Det er vigtigt, at du vælger en model, som passer til dit luftgevær og dit formål med at bruge luftgeværet.

Skal du skyde til måls, kan det anbefales at bruge fladhovedet hagl. De er designet med henblik på at lave et fint afmærket hul, som gør det nemt at se, hvor haglet har ramt. Netop denne type hagl er tiltænkt skydning på afstande op til 20 meter.

Et fladhovedet hagl kan få problemer, hvis du anvender det på en bane med vindpåvirkning. Formen på det flade hoved gør nemlig, at det nemt fanges af vinden, og så bliver din skydning mere upræcis.

Hvis du ønsker at skyde med hagl på længere afstande, bør du vælge et rundhovedet hagl. De er langt mere aerodynamiske i deres design og bliver derfor ikke fanget så nemt af vinden.

Ønsker du at anvende dit luftgevær til jagt, kan det som udgangspunkt anbefales at anvende hagl, som er tungere end det, du ville bruge til baneskydning. Dette skyldes især, at vi ofte har blæsende dage i Danmark med nogen eller stærk vind, som kan have stor påvirkning på din præcision. En særlig type hagl kaldes Diabolo hagl og har en rundhovedet spids. Det er denne type, som er hyppigst brugt til jagt og regulering, da dens aerodynamiske udformning resulterer i en høj præcision selv på lange afstande.

Vil du gerne jage på kort afstand kan du overveje at vælge et hagl med hul spids, også kaldet hollow point hagl. De minder lidt om et fladhovedet hagl, men er designet til at udvide sig ved anslag. Det betyder kort sagt, at de gør stor skade på kort afstand og er derfor en god type hagl til dit luftgevær, hvis du gerne vil jage eller regulere vildt på tæt hold.

Typer af hagl

Der er forskellige typer hagl til et luftgevær. Herunder finder du hvilke former for hagl, der findes.

  • Spidshagl kan give en hurtigere udgangshastighed, da de har en spids front, som navnet også siger. Dog kan de være en anelse svære at styre.
  • Rundhagl er også kendt som Diabolo, og de er runde i deres form, som navnet også siger. Disse kan bruges all around til de fleste luftgeværer. De er blandt nogle af de mest kendte.
  • Fladhagl der også hedder Wadcutter, har en flad front modsat spidshagl. De anvendes ofte på kort afstand. 
  • Specialhagl bliver også kaldt Hollowpoint. De udvider sig, når de rammer deres mål. Disse bruges ofte ved mellem til høj hastighed. De bliver ofte anvendt mod skadedyr, når disse skal bekæmpes.