Hagl til luftpistol

Når du skal til at skyde, kræver det selvfølgelig de rigtige hagl til luftpistolen. Der findes flere forskellige typer hagl til luftpistoler, såsom lette hagl, tunge hagl, runde hagl osv.

Typerne af hagl til en luftpistol kan du læse mere om under produkterne.

Som udgangspunkt vil en luftpistol skyde med lavere hastighed end et luftgevær. Derfor kan det være en fordel at kigge efter nogle lette hagl til din luftpistol. Jo kraftigere din luftpistol kan skyde (hastighed), jo tungere hagl skal der bruges. Dette er dog blot en tommelfingerregel.

Husk på, at selvom du har en rigtig god luftpistol, så skal du også tilsvarende bruge nogle gode hagl til luftpistolen. Ellers risikerer du at dine resultater bliver dårligere, når du skyder.

Hagl til luftpistoler – Kom god i gang

Der er rigtig mange små drenge, der drømmer om en dag et eje en rigtig pistol. Når de først når til teenageårene, bliver luftpistolen et naturligt stop. Lige meget om du er en ung dreng eller pige med din første luftpistol, eller om du er voksen og bare hygger dig med at skyde til måls, så er det en god idé at sikre sig, at du køber de rigtige hagl til din luftpistol.

Sådan finder du de bedste hagl til din luftpistol

Lige meget hvor god en luftpistol du har, er der stadig to ting, der afgør, hvor godt du rammer. Den første er dine egne evner, og den anden er hvilke hagl du vælger. Der findes nemlig en lang række forskellige typer hagl, der udvikles af forskellige producenter som Gamo, Crosman, RWS, H&N, JSB, Leader, Hackler & Koch og mange andre.

Hvilke hagl der er de rigtige afhænger ligeledes af to ting. Den første er din luftpistol. Nogle magasiner tager bedre imod bestemte typer hagl, men nok endnu vigtigere er hvad du skyder efter. Hvis du skyder efter en målskive er fladhagl typisk gode, ligesom rundhagl ofte er bedst til magasiner i luftpistoler.

Forskellige typer hagl

Der findes en lang række forskellige hagl til brug i luftgeværer og luftpistoler, hvilket kan være svært at finde rundt i for en nybegynder, men det betyder ikke, at du skal lade dig afskrække. I stedet får du her et overblik over, hvilke hagl der egner sig til hvad.

 • Spidshagl er udstyret med en spids front, hvilket gør, at udgangshastigheden kan være højere end ved andre hagl, men det er svært at styre.
 • Fladhagl (også kendt som Wadcutter) er komplet omvendt. De er udstyret med en flad front og bruges ofte til at skyde efter målskiver, da sammenstødet med målskiven ikke ødelægger haglet.
 • Rundhagl er, som navnet antyder, runde hagl. De bruges oftest til luftpistoler, hvor de lades i magasiner.
 • Diabolohagl er blandt de mest anvendelige hagl, da de er gode til det meste og kan bruges i en lang række forskellige luftgeværer.
 • Højhastighedshagl er ofte lettere og ligeledes er de formet til at kunne opnå en langt højere hastighed end almindelige hagl. Den lette vægt kan dog gå ud over træfsikkerheden.
 • Specialhagl (også kendt som Hollowpoint) er konstrueret så de udvider sig ved sammenstødet med deres mål. Derfor har de været brugt til skadedyrsbekæmpelse.

Sikkerhed

Der er en række grundregler du bør følge, når du håndtere et våben, og det er sådan set underordnet, om der er tale om luftvåben, airsoftvåben eller rigtige våben.

 • Du skal håndtere alle våben som om de er ladt og klar til at skyde, selv når de ikke er.
 • Mundingen skal altid peges i en sikker retning og allerhelst ned mod jorden.
 • Læs brugsanvisningen før du håndterer våbnet.
 • Den eneste sikring der virker, er at holde fingeren fra aftrækkeren.
 • Peg aldrig et våben mod et andet menneske, heller ikke selvom det er afladt.
 • Hav en god bagstopper bag dit mål som f.eks. en mur.
 • Skyd aldrig på tværs af steder hvor mennesker færdes.
 • Efterlad aldrig dit våben uden opsyn.